Viktoria Walldin i Göteborg
Viktoria Walldin berättar om sitt arbete som antropolog inom arkitekt och stadsutvecklingsbranschen.
Torsdagskvällen den 13 april sken solen när SANT och Göteborgs Universitet arrangerade vårpub och föredrag med Viktoria Walldin, antropolog och partner i White Arkitekter. Ungefär 45 SANT-medlemmar, studenter och lärare kom för att lyssna, mingla och puba. Kvällen började med mingelpoesi där deltagarna vid ankomst fick ett varsitt ord i handen. Instruktionerna var enkla: mingla runt och finn andra vars ord du vill skapa en dikt med. Så småningom satte sig folk och dikterna breddes ut över borden.
Kvällens höjdpunkt var ett föredrag av Viktoria Walldin. Efter många år i branschen, när i princip varje timme har varit uppbokad, berättade Viktoria att hon nu känner att hon har möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter för aspirerande antropologer och kollegor. Det blev en fängslande presentation där vi fick höra om stadsplanerings- och byggprojekt, från Kiruna till Östafrika. Ett genomgående tema handlade om att motverka segregation, lyssna till så många olika röster som möjligt och skapa inkluderande miljöer.
Ända sedan Viktoria började i branschen har hon upplevt ett stort intresse för sociala aspekter, något som fortsätter att öka, berättade hon.
– Här kan vi tacka dem som förde fram vikten av miljöaspekter och ekologisk hållbarhet i byggbranchen redan för många årtionden sedan. De blev först inte tagna på allvar, men idag är det ingen som skrattar åt dessa frågor utan ser dem som självklara. Så när vi kom och lyfte de sociala frågorna fanns det en helt annan öppenhet att ta sig an dem.
Efter föredraget följde ett samtal mellan Viktoria och Anna Bohlin, antropolog vid Göteborgs universitet. Bland annat bad Anna Viktoria om att dela med sig av ord och begrepp som arbetssökande kan använda sig av för att arbetsgivare inom arkitektur och stadsutvecklingsbranschen bättre ska förstå antropologisk kompetens. Viktoria tryckte på vikten av att kunna göra observationer, intervjuer, skriva, analysera och kontextualisera. Även ord som normkritik, brukarperspektiv, intressentanalys, miljöpsykologi och beteendevetare kom upp. Vidare bjöds publiken in och mikrofonen skickades flitigt runt. Sista frågan handlade om huruvida Viktoria upplever att det är svårt att hävda värdet i kvalitativ kunskap jämfört med siffror och statistik.
– Nej, tvärtom! sa Viktoria. Jag skulle snarare säga att kvalitativa metoder och etnografisk kunskap är hett efterfrågade – det går att säga så mycket mer med berättelser och beskrivningar.
Efter föredraget fortsatte diskussionerna och många stannade kvar till efter skymning. En jury bestående av Viktoria samt nuvarande och tidigare praktikanter vid SANT, Filippa Leitz samt Jonna Grubbeson Alm, utsåg den vinnande dikten. Beroende på intonation och uttal löd den så här:
Hur sakta gör rörigt?
Eller på göteborgska:
Hur sakta! GÖR-rörigt.
Senaste nytt
SPARA DATUMET! SANTs årskonferens i Lund 10 - 12 april 2025
NyhetLäs SANTs rapport om antropologer i arbetslivet!
NyhetNy podd om framtiden för museisamlingar
NyhetAntropologidagen 17 februari 2024
Antropologidagen 17 februari 2024
NyhetKom till SANT-konferensen i Uppsala!
CFP open
NyhetKan digital teknik lösa upp gränserna för det mänskliga?
Kan digital teknik lösa upp gränserna för det mänskliga?
NyhetHållbarhetspris till antropologstudent
NyhetVälbesökt afterwork i Stockholm
AW Stockholm
Nyhet